Onderstaand de antwoorden op de vragen over het Doelenplein
Beste Griffier,
Op het Doelenplein zijner voortdurend problemen van overlast met jongeren. De politie komt er regelmatig en ook de handhaver verschijnt zo af en toe maar doet niets. Het leidt tot klachten van bewoners en omwonenden die níet worden opgelost. Daarom hebben wij de volgende vragen:
1. Wat zijn de redenen waarom de handhaving op het Doelenplein kennelijk faalt?
Bijna elke avond is het nodig dat politie moet komen op Doelenplein vanwege grove overlast middels vuurwerk afsteken, stenen gooien naar boten die langs varen, drugs gebruik en blikjes en flessen chipszakken e d achterlaten.
Reactie college
Dit plein is met name ’s-zomers een bekende ontmoetingsplaats voor lokale jeugd.
Onze BOA houdt hier regelmatigtoezicht, zij kent de jeugd en de jeugd is voor haar goed aanspreekbaar.Datzelfde geldt voor onze beide wijkagenten. Ook zij gaan zeer regelmatig in gesprek met de jeugd.
In de periode 1 juli t/m 25 augustus 2020 zijn in totaal 9 meldingen binnengekomen over deze locatie.
4 bij de politie en 5 bij de gemeente rechtstreeks.
Verdere meldingen van (ernstige)overlast hebben wij niet.
Dit voorjaar zijn sportactiviteiten op de maandagavond op het plein gestart om op deze wijze de jeugd wat vertier te bieden.
2. Wat voor concrete maatregelen gaat u nemen om de overlast op korte termijn te verminderen?
De problemen zijn eerder kenbaar gemaakt aan de gemeente bij de verantwoordelijk ambtenaar. Er is een gesprek geweest met de wijkagent. De toezegging dat teruggebeld zou worden door de handhaver is nooit nagekomen.
Reactie college
Zie ook het antwoord bij vraag 1.
De genoemde locatie heeft dus nadrukkelijk onze aandacht en ontvangen terugbel verzoeken worden altijd opgevolgd
.
3. Is er overleg met GroenWest over de toewijzing van huurwoningen in Keizerrijk en wat voor afspraken zijn hierover gemaakt met GroenWest.
De laatste jaren zijn verhoudingsgewijs veel huurwoningen inde wijk toegewezen aan statushouders en allochtonen waardoor er door het verschil in leefwijze spanningen ontstaan en de leefbaarheid in de wijk onderdruk komt te staan. Dit blijkt ook uit eigenaren van koopwoningen die vanwege de voortdurende overlast alweer weg willen.
Reactie college
GroenWest kent een woningtoewijzingsbeleid dat gebaseerd is op volgorde van aanmelding en urgentie. De enige beoordelingsgrond die toegepast wordt is of er sprake is van enige binding met Montfoort. Afkomst van kandidaat huurders speelt daarbij geen enkele rol.
Daarnaast kennen we landelijk beleid voor woningtoewijzing aan statushouders. Montfoort moet daarbij ook haar aandeel leveren. GroenWest heeft in 2017 10 statushouders gehuisvest, waarvan 1 in de wijk Keizerrijk. In 2018 was dit in totaal 5, waarvan 1 in Keizerrijk. In 2019 in totaal 5, waarvan geen enkele in Keizerrijk. In 2020 tot nu toe 3 gehuisveste statushouders, waarvan geen enkele in Keizerrijk.
4. Er is destijds een platform Keizerrijk opgericht. Bestaat dit platform nog? Zo ja wat zijn dan de activiteiten geweest in de afgelopen periode om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Indien het platform niet meer actief is wat is/zijn de redenen waarom zij hun activiteiten hebben gestaakt.
Reactie college
Dit platform heeft destijds inderdaad bestaan. In eerste aanleg wierp dit overleghaar vruchten af. In een later stadium waren vertegenwoordigers in dit platform kennelijk van oordeel dat het overleg met de gemeente niet meer het gewenste resultaat opleverde en hebben zij het overleg met ingang van 31 mei 2018 beëindigd. Wij als gemeente herkenden ons niet in de conclusies van het wijkplatform en hebben hen uitgenodigd voor vervolgoverleg. Hierop heeft het wijkplatform niets meer van zich laten horen.
Wij verzoeken u op korte termijn een informatiebrief op te stellen en de raad te informeren over de problemen in de wijk.
Wij vernemen graag hoe u de bewoners gaat informeren en op welke wijze u de problematiek gaat aanpakken (maatregelen en tijdspad)
De Raad wordt op de gebruikelijke wijze geïnformeerd over de beantwoording van deze vragen.