Ondanks de toenemende Corona-cijfers mochten we toch rekenen op een ruime opkomst in de soos van 30 jongeren. Er waren 49 aanmeldingen, maar vanwege het besmettingsgevaar hadden een aantal jongeren toch besloten om zich af te melden.
De avond werd gepresenteerd door Wim van den Pol en Eelco Veltman, Harry van Zandwijk was helaas (vanwege een Corona besmetting)verhinderd.
Nadat Wim iedereen welkom had geheten, gaf hij een uitgebreide toelichting op de plannen bij de Hofdijk. Deze plannen hebben inmiddels groenlicht van de provincie gekregen, ondanks dat het gebied buiten de rode contouren ligt.
De opzet is dat hier een aantal modulaire Tiny-houses worden gebouwd van 24m2 tot 96m2 en tevens wordt daar een centrum voor intramurale zorg voor 20 dementerenden gebouwd. Het plan kan snel gerealiseerd worden, binnen een tijdsbestek van 2 jaar, dit vooral omdat we hier praten over modulaire bouw en niet veel bezwaren verwachten. Op de vraag van Wim of de jongeren problemen hebben met deze opzet (jongeren en dementerenden onderbrengen in dit plangebied buiten de kern van Montfoort), hadden de aanwezigen geen enkele moeite. Wonen in Montfoort is belangrijker dan verhuizen naar een andere gemeente. Daar was de overgrote meerderheid het over eens.
Tot slot had Wim nog enkele belangrijke vragen voor de jongeren:
· Hoe zien jullie het liefst hoe een gebied er uitziet?
Ø Alle leeftijden
Ø In het centrum
Ø Of nieuwbouw in een nieuwe wijk
En waar denken jullie dat de politiek zelf aan denkt? Rob Jonkers gaf een uitgebreide toelichting op deze doelstellingen en stelde dat vooral betaalbare huur of koop het belangrijkste uitgangspunt is. Waar het gebeurd is minder relevant, als er maar betaalbaar gebouwd wordt.
· Is het aantal vierkante maters (50m2 – 80m2)belangrijk? De meeste aanwezigen vinden dit minder relevant en een kwart kiest het liefst voor een appartement.
· Vinden jullie een hofje interessant? Het antwoord is nee, want daar heb je geen privacy
· Wat vinden jullie van een modulair grondgebondenwoning? Hier was geen enkel bezwaar tegen, als er maar voor jongeren gebouwd wordt.
· Vinden jullie parkeren in de nabijheid van de woning belangrijk? Het antwoord was volmondig ja, stukje lopen geen probleem maar niet als je 6 straten verderop je auto moet neerzetten.
· Vinden jullie dat er een werkkamer aanwezig moet zijn? De meesten vinden dit wel belangrijk, maar kun je ook nog altijd zelfinvullen.
· En dan tot slot over de financiën, welke prijsklasse denken jullie? Het antwoord laat zich raden, betaalbaar en liever koop dan huur.
Hierna gaf Wim het stokje over aan Eelco, die een toelichting gaf over de plannen van IJsselvreugd, de Willeskopperpoort en de Keizerstraat.
Hij vertelde dat de gemeente op dit moment 3 locaties in beeld heeft voor nieuwbouw, te weten: IJsselvreugd(achter de benzinepomp van de Goey), de Doeldijk en de Bleek. (Oostkant van Linschoten.)
Op de vraag hoe snel dit alles realiseerbaar is, antwoordde hij dat het vooral van belang is om alle drie de locaties in beschouwing te nemen, dit vanwege de verschillende procedures. In ieder geval heeft de provincie de voorkeur uitgesproken voor IJsselvreugd en de Doeldijk boven die van de Bleek. Het college heeft voorkeur voor De Bleek.
Op de vraag hoelang dit allemaal gaat duren, antwoordde Eelco dat dit niet is aan te geven. Vooral bezwaarprocedures kunnen voor een belangrijke vertraging zorgen, dat kan zomaar 2 jaar zijn. Waarop wederom de oproep van de jongeren kwam om snel te gaan bouwen, liefst binnen 2 jaar en dan modulair, zoals eerder geschetst bij het plan aan de Hofdijk.
Wim en Eelco sloten zich hierbij aan, waarna Wim de avond afsloot met dank voor de aanwezigheid en de aandacht.




