De gemeente Montfoort zal per 1 januari onder verscherpt financieel toezicht worden geplaatst van de Provincie.
Omdat de gemeente geen sluitende begroting heeft kunnen aanleveren voor 2021 is dit besluit door de provincie genomen.
Oorzaken
Het college schrijft dat de gemeente steeds meer taken moet uitvoeren waarvoor zij structureel te weinig geld krijgt van het Rijk. Dit is maar ten dele waar.
De gemeente voert nog steeds dezelfde taken uit sinds 2015 toen de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het Sociaal Domein bij gemeenten is neergelegd. Dat is niet veranderd en ook vorige colleges hebben bij die uitvoering met financiële problemen te maken gehad. Desondanks slaagden zij er wél telkens in om een sluitende begroting aan te leveren waar dit collegegewoon faalt !
Het beste bewijs voor dat falen is de jaarrekening 2019. De eerste volledige jaarrekening waarvoor dit college verantwoordelijk is sloot met een tekort van 1,2 miljoen euro. Ook de jaarrekening 2020 zal sluiten met een fors tekort met zoals het er nu naar uitziet weer een tekort van boven de miljoeneuro.
De zorgvuldig opgebouwde reserves in vorige raadsperiodes tussen2010 en 2015 verdwijnen hierdoor als sneeuw voor de zon.
In de zomerperiode is getracht om te voorkomen dat de gemeente een niet sluitende begroting zou moeten vaststellen. De voorstellen uit die werkgroepen zijn grotendeels niet overgenomen door het college en de coalitie van VVD, PAK en Inwonersbelangen. Bang als men was om ingrijpende maatregelen te nemen.
Sterker nog VVD en PAK leggen het hoofd al in de schoot en wilden met een motie de zelfstandigheid van de gemeente al opgeven en aansluiten bijeen gemeente van 100.000+. Het geeft al aan dat die partijen helemaal niet meer willen nadenken over een sluitende begroting.
Beleid Coalitie en College
De VVD had als slogan “Orde op zaken stellen”. Na drie jaar blijkt er niets van terechtgekomen. De financiën van de gemeente staan er slechter voor dan ooit.
Van betaalbare woningen is geen sprake want er is nauwelijks gebouwd. De intramurale zorg in de Bloesemhof en de dagbesteding in de Vlinderhof zijn inmiddels verdwenen uit de gemeente. Het college heeft er geen vinger naar uitgestoken.
Enkel op verzoek van Lokaal Montfoort hebben twee grote ondernemers plannen ontvouwd om toch te komen tot de zo broodnodige bouw van betaalbare woningen en de intramurale zorg terug te brengen in de gemeente. De plannen zijn inmiddels breed omarmd door de inwoners maar níet door het college en de coalitiepartijen. Kennelijk was het gezichtsverlies wat hiermee in de gedachten van het college geleden werd naast het krampachtig instandhouden van de coalitie ten koste van alles door VVD, PAK en Inwonersbelangen belangrijker.
Er is dus weinig gepresteerd in de afgelopen drie jaar en daar komt nu de extra opgave om alsnog een sluitende begroting aan te leveren bij de provincie nog bij. Dat kost heel veel extra inspanning en gaat de gemeente zomaar weer pakweg 100.000 euro extra aan uren en bijkomende zaken kosten. Geld dat beter besteed had kunnen worden voor de gemeenschap.
Alternatieve begroting oppositiepartijen
De oppositiepartijen Lokaal Montfoort, CDA, ChristenUnie en SGP hebben tijdens de begrotingsbehandeling in november jl. een alternatieve begroting voorgelegd. Die was wél sluitend in 2021 en 2022 en was een goede basis om ook de daaropvolgende jaren 2023 en 2024 van de meerjarenbegroting sluitend te maken.
Enkel was daarvoor nodig dat VVD, PAK en Inwonersbelangen óók keuzes zouden maken. Dat werd echter in de begrotingsvergadering categorisch geweigerd waarmee die halsstarrige houding ervoor zorgde dat de ondertoezichtstelling door de provincie een vaststaand feit werd. Het had dus voorkomen kunnen worden.
Wij hebben als gezamenlijke oppositie met het opstellen van een alternatieve begroting en daarin keuzes te maken wél onze verantwoordelijkheid als leden van de gemeenteraad genomen in het belang van de inwoners én het behoud van een zelfstandige gemeente. Echter dat kan van de gemeenteraadsleden van de coalitie niet gezegd worden. Zij zadelen de inwoners en organisaties met extra kosten op en het wrange is dat ze nu alsnog worden gedwongen die ingrijpende keuzes door het besluit van de provincie te moeten maken, die ze in november bij de begrotingsbehandeling achterwege lieten.
Hoe verder?
De afgelopen zomermaanden is de coalitie er niet in geslaagd om met voorstellen te komen die tot een sluitende begroting in november zouden leiden. Dan valt ook niet te verwachten dat ze er in de komende drie maanden van 2021 wél in zullen slagen.
Naast de ernstige ontwrichting van de maatschappij door Coronazijn nu óók de financiën van de gemeente door toedoen van de coalitiepartijenernstig ontwricht. Dat geeft niet veel perspectief voor het nieuwe jaar 2021.
Conclusie
Wij zijn dan ook bijzonder teleurgesteld dat het zover heeft moeten komen door het gevoerde beleid van de afgelopen drie jaar door VVD, PAK en Inwonersbelangen en een volledig College wat niet uit de gemeente komt en er ook niet woont. Deze ondertoezichtstelling was volledig onnodig en wij houden College en coalitiepartijen dan ook volledig verantwoordelijk voor dit debacle.