Deze zomer werd door de gemeente Montfoort vergunning verleend voor het maken van een raam inde net gerestaureerde stadsmuur van Montfoort. 'Onbegrijpelijk' volgens Stichting Hugo Kotestein (SHK) en de Stichting Behoud Monumenten in Montfoort en Linschoten (SBM). Beide stichtingen tekenden bezwaar aan.
De commissie beroepen bezwaar heeft nu geoordeeld dat hun bezwaar gegrond is. Het college heeft nu besloten dit over te nemen en heeft de verleende vergunning alsnog ongedaan gemaakt.
SBM is zelf door de gemeente gevraagd om penvoerder te worden van het project “herstelstadsmuur” en was er stomverbaasd over toen de vergunning voor een raam van ruim een meter hoog en 30 cm breed door de gemeente was afgegeven. Het betreffende stuk stadsmuur was kort ervoor voor veel geld gerestaureerd.
De gemeente had de vergunningverlening gebaseerd op advies van Mooisticht. De Adviescommissie Bezwaarschriften van Montfoort vond dat door Mooisticht het maatschappelijk belang en persoonlijk belang van de aanvrager niet zorgvuldig waren afgewogen. Ook was het onduidelijk hoe de cultuurhistorische waarden konden worden behouden.
Het college heeft nu geconcludeerd dat bij de vergunningverlening onvoldoende rekening is gehouden met het belang van de zorg voor de monumentale stadsmuur en de vergunning voor een raam in de muur wordt dus niet verleend.
SHK en SBM zijn erg blij met deze uitkomst. Als beide stichtingen niet hadden gereageerd, dan zou het gat in de middeleeuwse stadsmuur er gewoon zijn gekomen en was de monumentale stadsmuur aangetast. Peter Versloot: “Ook nu blijkt maar weer hoe nodig wij zijn. Een monument kan zijn vinger niet opsteken als het worden aangetast. Wij kunnen dat wel. Overigens hebben wij voor het probleem van onvoldoende lichttoetreding van de aanvrager prima alternatieven aangedragen, alternatieven die de muur niet aantasten.”